Persoonlijke noot

Van PUSH naar Consultraining

In 2011 begonnen Monique Kroese, Sjon Stellinga en ik onder de naam PUSH onze carrière als zelfstandig adviseurs/trainers. De naam PUSH verwees naar een project in Soweto: Persevere Until Something Happens.

Hoewel we uiteindelijk alle drie andere richtingen kozen, is onze samenwerking voortgezet in het bestuur van de Stichting Amita Amali Soweto die een voetbalclub en een muziekschool in Zuid Afrika ondersteunt.

Loopbaan

Het vak van trainer en adviseur heb ik geleerd en ontwikkeld in mijn loopbaan bij SBI training & advies. Daar was ik tevens accountmanager voor grote opdrachtgevers, waaronder KLM.

Ook deed ik managementervaring op als direct leidinggevende van plm 20 trainers en adviseurs. Deze ervaring is verdiept in de periode dat ik als directeur eindverantwoordelijk was voor de business unit Medezeggenschap; ik gaf direct leiding aan een zestal managers en indirect aan ruim 100 medewerkers.

Bestuurlijke ervaring in de wereld van het maatschappelijk middenveld deed ik op als ambtelijk secretaris van de Stichting Christelijk-Sociaal Congres, waar ik o.m. nauw samenwerkte met stichtingsvoorzitters Piet Hein Donner en Herman Kaiser.

Mijn internationale ervaring groeide door de coördinatie van een EU-project over Employee Board Level Representatives, door training van Europese ondernemingsraden en internationale vakbonden, door presentaties tijdens wetenschappelijke congressen en door samenwerking met organisaties in Zuid Afrika sinds 2003.

Ook mijn academische vorming is een zaak van vele jaren geweest. Ik studeerde naast mijn werk Nederlands (variant Communicatiekunde) aan de Universiteit Utrecht en promoveerde later aan de Universiteit Twente (faculteit Management & Governance) op onderzoek naar de economische effecten van ondernemingsraden.

In mijn nog vrij korte bestaan als zelfstandig ondernemer ontdekte ik dat ik als werknemer al veel van de ondernemerscompetenties had ontwikkeld, zodat de stap minder groot bleek dan aanvankelijk gedacht.

Zuid Afrika

Sinds 2003 is Zuid Afrika mijn tweede moederland. Ik werkte er samen met een trainingsorganisatie WEP en vakbond Consawu. Vanuit die contacten groeide vriendschap en samenwerking met Kaizer Thibedi, labour relations consultant en mediator die niet alleen vanuit zijn bedrijven Breakeven59 en CBI Africa werkt maar ook senior commissioner is bij de CCMA . Zie ook www.cbiafrica.com .

Jaarlijks werk ik twee weken met hem samen. We voeren samen trainingen voor vakbonden en management uit, ik kijk mee bij mediation en we voeren overleg met vakgenoten op het terrein van labour relations.

Vogels

Waar anderen als jongetje via natuurverenigingen de wereld van vogels leren kennen, begon ik daar pas voorbij de 50 aan. Maar inmiddels ontleen ik daaraan veel plezier en mijn kennis is groeiend.

In Nederland zijn talloze fraaie stukken en stukjes natuur waar het rijk aan vogels is. De Brouwersdam en IJmuiden, de Waddeneilanden en ook dichter bij huis Heidestein en Leersumse Veld zijn een paar van mijn lievelingslocaties. Elders in Europa zijn er nog veel meer van die plekken. De Camargue, de Haute Languedoc en de kuststrook bij Narbonne behoren tot mijn favoriete locaties in Frankrijk. En natuurlijk is Zuid Afrika één groot vogelparadijs.

Inmiddels spot ik naast vogels ook vlinders en andere fraaie insecten.